PICTURILE LUI COSMIN

Raluca Ilaria Demetrescu

Picturile lui Cosmin Brendea sunt înșelător festive, culorile din zahăr, pastelurile îndulcite, glazurate cu caramel povestesc într-un turbion, despre mitologii (re)inventate, (re)actualizate și despre propriile emoții ale autorului.

Personaje mitologice și ființe din cotidian, clădiri și peisaje, mai toate temele picturii universale coexistă în compozițiile create de artist, lor li se juxtapun naturi statice cu prăjituri și bomboane supradimensionate, ca niște fragmente de arhitectură urbană.

Care mai de care mai colorate, decorate, elementele coexistă într-un univers paralel în pictura Covid 19 unde aflăm o scenă scoasă direct dintr-un Matrix bleu ciel și ocru galben auriu cu autoportret (psihologic) aflat în pielea unui Neo (eroul principal din filmul Matix) observând o ordine răstălmăcită a lucrurilor zaharate.

Cosmin Brendea revizitează pictura pe care o cunoaște bine teoretic, (re)imaginază scene biblice – Căderea îngerilor în dulce, Scara Babel, mitologice Transfiguration of Narcissus, Căderea lui Apollo, cosmogonii, căderi în iad valorate, vibrate din pensule confecționate din vată din zahăr ars, halviță și nuga. În compozițiile sale „golurile” dintre elemente sunt pline cu cerul violet al amintirilor faptelor eroilor de demult și de acum, The Soldier, Ressurection, Macaroons Symphony, La bellezza della solitudine, Dilema.

Artistul erudit, împătimit colecționar de artă, de cărți bibliofile și observator al scenei artistice și-a descoperit relativ recent abilitățile practice artistice în contact cu arta pe care a cercetat-o colecționând. De atunci nu a încetat să creeze, să picteze și să deseneze. Noi credem în arta lui și-i dorim atenție sporită în decorararea cu dulce, sirop, miere și halviță a spațiilor picturale pe care le compune pe pânză, hârtie sau pe norii artei.

RALUCA ILARIA DEMETRESCU